Leiderschap in een notendop!

Deze column is eerder gepubliceerd in de Zomernieuwsbrief 2015 van de Gelderse Bibliotheken.

Leiderschap

Onlangs was ik bij een seminar met een ‘motivational speaker’ over leiderschap! Zelf zou ik niet zijn gegaan maar ik was uitgenodigd dus dan ga je. De wijn was lekker, veel bekenden en zo waar heb ik ook nog een aantal oneliners gehoord die zijn blijven hangen.

De belangrijkste: het verschil tussen managers en leiders! Een manager bemoeit zich met de uitvoering van taken zonder dat het hem gevraagd wordt, een leider komt pas in actie als hem dat door zijn mensen wordt gevraagd. Dat een manager zich vooral bemoeit met het ‘hoe’ en een leider zich bezig moet houden met het ‘wat’ en ‘waarom’ wisten we al maar deze kwam bij mij toch wat harder binnen.

Natuurlijk is er, gezien de omvang van onze organisaties, vaak sprake van een grijs gebied. Maar in grote lijnen kan dit onderscheid ons wel helpen om prioriteiten te stellen. Laten we deze zomer eens tijdens een welverdiende vakantie nadenken over hoe we deze oneliner in de praktijk kunnen brengen.

Enerzijds binnen onze organisaties waarvoor we werken. Vaak valt dat al niet mee, realiseer ik me als ik bij mezelf te rade ga. Laten we proberen onze collega’s meer ruimte te geven. Laat teams en afdelingen zelf bedenken hoe zaken het beste uitgevoerd kunnen worden. Als mensen goed weten waarom de dingen moeten gebeuren en daar ook over hebben mee gedacht, is het zoeken naar manieren hoe de dingen efficiënter en effectiever kunnen, vaak een stuk gemakkelijker.

Maar ik kijk anderzijds ook naar de leidende rol van bibliotheken in onze hedendaagse samenleving. Zijn wij ook daar niet te vaak bezig met een achterhoedegevecht, in die zin dat we proberen te vertalen wat anderen van ons willen en verwachten. Hoe we de dingen moeten doen die door anderen bepaald zijn? Laten we de rollen vaker omdraaien en zelf formuleren wat wij willen zijn en waarom het nodig is dat bibliotheken deel uitmaken van de samenleving, nu maar ook straks. Vijf-jarenplannen zijn daarvoor niet meer de oplossing. De wereld verandert te snel. We moeten op zoek naar andere manieren om het ‘waarom’ en het ‘wat’ scherp voor ogen te houden. Daarmee versterken we niet alleen onze eigen rol in de samenleving maar leveren we ook direct een bijdrage aan het versterken van die samenleving zelf.

Een mooie opgave voor deze zomer. Dank dat ik de afgelopen maanden enkele gedachten aan deze Nieuwsbrief mocht toevertrouwen.

Jellie Tiemersma / Netwerkmanager a.i.

, ,

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *