Deze column is eerder gepubliceerd in de Nieuwsbrief Gelderse Bibliotheken Mei ’15
Trots!
De wereld om ons heen verandert. Het is niet meer de vraag óf je moet veranderen. Veranderen is een continu proces. Veranderen is ook de verschuiving van een meer intern gerichte focus naar een open blik op de buitenwereld en hoe we daar als Bibliotheken op in spelen.
Veranderen roept ook dilemma’s op! Het doorvoeren van veranderingen vraagt slagkracht, snelheid en een andere profilering van de organisatie naar de buitenwereld. Dat is niet een iets waar je 1 of 2 mensen in een organisatie mee kunt belasten. Je wilt zoveel mogelijk mensen in je organisatie meekrijgen en enthousiast maken voor nieuwe ontwikkelingen en projecten. Maar hoe doe je dat?
Internal branding kan daarbij helpen. Met internal branding wordt de externe profilering van de organisatie verbonden met het gedrag van medewerkers. De medewerkers leven ‘het merk’ intern en extern zoals het ook beloofd wordt aan klanten.
Er zijn twee verschillende benaderingen van internal branding.
Internal branding 1.0 werkt vanuit het externe merk naar binnen toe (outside-inside). Je hebt eerst het externe merk en dit wordt vervolgens naar binnen doorvertaald. Internal branding 2.0 werkt inside-outside. Hoe bouw je als organisatie van binnenuit een sterk merk naar buiten op? Deze aanpak werkt het beste. De interne identiteit staat centraal en daarmee wordt naar buiten gegaan.
Het doel van internal branding is tweeledig. Met internal branding wil je de klantbeleving optimaliseren. Marketeers zien in dat een merk naar buiten toe wordt versterkt, wanneer dit merk intern wordt gedragen en geleefd door medewerkers. De tweede doelstelling is dat internal branding bijdraagt aan medewerkersbetrokkenheid. Medewerkers voelen zich meer gebonden en geboeid door de organisatie en het merk.
Wat betekent dat voor ons? Investeren in internal branding! Een eerste stap? Iedereen die bij of voor een bibliotheek werkt trots laten zijn op wat de Bibliotheek biedt. Dit is dan ook één van de dingen waar we aan werken in ons gezamenlijke marketingplan Samen het verhaal van de Bibliotheek maken. Dat verhaal laten we veel te weinig zien. En als je ergens trots op bent, straal je dat uit. Dan ziet iedereen waarom Bibliotheken belangrijk zijn in onze samenleving. En kan niemand meer om ons heen!
Jellie Tiemersma / Netwerkmanager a.i.