Topvrouwen zijn van overal en alle tijden

Aanstaande donderdag op Valentijnsdag wordt het Lexicon van 1001 vrouwen gepresenteerd. Een boek waarin de levens van individuele vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis zijn opgetekend. Een boek dat door crowdfunding tot stand is gekomen. Wat mij betreft een bijzondere prestatie. Maar ik mis het verhaal van een vrouw die voor mij veel betekent. Ik ken haar niet goed maar ze heeft me diep geraakt. Een vrouw uit de twaalfde eeuw, een vrouw uit het Noorden van ons land. Ze zou heden ten dage misschien zelfs wel een plek hebben gekregen in de top 100 van succesvolle vrouwelijke ondernemers die het Financieel Dagblad gisteren presenteerde. Dan had er in ieder geval nog één vrouw uit het Noorden in deze top gestaan. Overigens ken ik er genoeg die er nu ook in zouden moeten staan maar dat terzijde.

Om wie gaat het? Gertrud van Driesum uit Hallum in Friesland. Ik heb haar leren kennen door een bevlogen man die had besloten dat verliefd worden op levende vrouwen teveel energie kostte en zich daarom beperkte tot het leven van Gertrud die leefde in de tijd die hem zo lief was, de Middeleeuwen.

Gertrud was een ondernemende vrouw. Toen haar zwager boete moest doen omdat zijn vrouw was gestorven in het kraambed, volgens de overlevering omdat hij vals geld aan zijn pachters had gegeven bij de geboorte van hun kind, ging hij op pelgrimage naar Santiago de Compostella. Gertud wilde meer van het leven en ging met hem mee. Zij overleefde haar zwager, reisde door naar Jeruzalem en keerde weer terug naar het hoge Noorden in de Nederlanden. Toen zij terugkwam werd ze gevraagd om een vrouwenklooster op te richten. Zo werd zij een religieuze starter. Het klosster kreeg de naam Bethlehem. Het werd een succes maar de eeuwen eisten hun tol. Nu is er bijna niets meer van over maar de plek kennen we allemaal. Barthlehiem. Dat bekende bruggetje van de Elfstedentocht.

Maar denkt er iemand nog aan Gertrud? Er is maar heel weinig over haar bekend. Vroeger werd er niet veel vastgelegd over vrouwen, ook niet over religieuze vrouwen. Maar ik beschik over een groot aantal boeken die spelen in haar tijd en vertellen over de Middeleeuwen en hoe het vrouwen in die tijd verging. Ook heb ik een onafgemaakt manuscript dat er op wacht om voltooid te worden zodat we meer te weten kunnen komen over hoe het geweest zou kunnen zijn. Wie weet komt het ooit nog zover. Alle hulp is welkom.

Zoals Gertrud zijn er veel meer vrouwen. Toen en nu. Laten we er voor zorgen dat ze zichtbaar worden en blijven. Topvrouwen zijn van overal en alle tijden!

Jellie Tiemersma

,

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *