Mag het een beetje leesbaarder zijn?

Ik geef het toe, ik ben dol op mooie, nieuwe dingen. Tassen, kleding en schoenen die mij laten zien zoals ik ben. Nieuwe restaurants of andere horecaconcepten, creatieve winkels, een net even anders ingericht huis.

Kortom alles wat het leven leuker maakt!

Ik laat me graag inspireren, door tijdschriften, websites, apps, filmpjes, etc. Maar tegelijkertijd zie ik wat minder veel en goed. Net als ruim 325.000 andere mensen – die groep wordt groter – en dan heb ik het nog niet eens over iedereen die na zijn 40ste met leesbril de kleine lettertjes probeert te lezen of al diegenen die dyslectisch zijn en op een andere manier moeite hebben om teksten en informatie tot zich te nemen.

Bovendien is het ook zo dat beter leesbare en toegankelijke sites beter worden gewaardeerd door meer dan de helft van de Nederlanders.

Maar het lijkt wel of bladenmakers, grafisch ontwerpers en websitebouwers dat maar onzin vinden. Te vaak worden lettertypes, kleuren en contrasten gebruikt die de leesbaarheid zeker niet bevorderen. Integendeel. Dat geldt zowel voor advertenties als voor redactiepagina’s van sites en tijdschriften. Ook de toegankelijkheid van informatie op sites is vaak erg bedroevend.

Ik beweer niet dat alle sites onmiddellijk aan alle richtlijnen van bijvoorbeeld Drempelsweg.nl moeten voldoen en dat overal filmpjes en ingewikkelde doorlinks verwijderd moeten worden. Het mag duidelijk zijn dat voor sites met overheidsinformatie echt andere regels gelden. Het gaat over content die ‘leuk’ moet zijn! Voor iedereen!

Ik roep daarom alle creatievelingen op die al die mooie dingen willen verkopen of vertellen: wordt nog creatiever en zorg dat we jouw boodschap kunnen vinden en lezen! Ik blij, veel meer mensen bijl en jullie meer exposure en omzet.

Jellie J. Tiemersma

Vragen: jellie@personal-too.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *